En Comú Podem vol duplicar les zones verdes de Reus

19/5/23

Reus és una de les ciutats de Catalunya amb menys superfície de zones verdes. En concret, ronda els 6,8 metres quadrats per habitant. Aquesta xifra es troba molt lluny del mínim de 10-15 metres quadrats per habitant que demana la OMS, per garantir el benestar de la ciutadania.

En Comú Podem vol revertir aquesta situació i duplicar aquesta superfície de zones verdes per arribar a 14 metres quadrats per habitant, com a mínim. A més, la proposta d’ECP també contempla la distribució de les zones verdes a la ciutat, i proposa que tots els veïns i veïnes tinguin accés a una zona verda a menys de 400m del seu domicili.

La manca de zones verdes a la ciutat connecta amb la planificació urbanística dels últims 20 anys a la ciutat, on s’han impulsat l’asfalt i les places dures en contraposició als espais naturalitzats. L’exemple més clar és la plaça de la Llibertat, tot i que també destaquen oportunitats perdudes més recents com la plaça de la Sang o la plaça Catalunya.

La candidatura que encapçala Nazaret Troya, a més d’expandir la quantitat de metres quadrats de zona verda, també proposa millorar-ne la qualitat i la cura que reben. La ciutat necessita zones verdes resilients, amb vegetació autòctona que estigui adaptada al clima mediterrani, necessiti menys aigua i faciliti l’augment de la biodiversitat. Altres partits estan fent propostes sobre zones verdes, algunes força xocants i estrafolàries, però parteixen d’una concepció decorativa d’aquests espais, quan, en realitat, les zones verdes han de tenir un rol cabdal en la millora de la salut de les persones, la lluita contra les conseqüències del canvi climàtic i la promoció de la biodiversitat del municipi.