En Comú Podem Reus participa al debat de Reus Refugi

Dimecres 26 d’abril al vespre es va celebrar la presentació del “decàleg per a uns municipis inclusius, d’acollida i antiracistes” organitzat per Reus Refugi. A més, aquesta presentació va anar acompanyada d’un debat sobre els elements principals del decàleg.

En representació d’En Comú Podem hi va assistir el número 2 de la candidatura, Andreu Agredano, qui va agrair la invitació de l’entitat ja que va permetre escoltar algunes inquietuds de les persones assistents i explicar les propostes d’En Comú Podem per resoldre-les.

L’element principal del debat van ser els problemes per accedir a l’empadronament a la ciutat. Agredano va recordar l’obligació legal dels ajuntaments en aquest sentit i, a més, va incidir en la capacitat de l’administració per ser proactiva i facilitar l’accés al padró. Cal recordar que el registre al padró és el que dona accés a gaudir de tot un conjunt de drets i serveis públics.

Per garantir aquest accés al padró i l’acompanyament necessari en tot el procés migratori, En Comú Podem Reus proposa la creació d’un Servei Integral d’Acollida que, de manera transversal, pugui fer un seguiment individualitzat de cada cas i millorar la resposta que l’administració dona.

Així doncs, el Servei Integral d’Acollida, a més gestionar el primer accés al municipi i el registre al padró, també s’encarregaria d’oferir assistència jurídica, gestionar l’accés a serveis bàsics com la salut, l’educació i l’habitatge, així com millorar l’accés al mercat laboral d’aquestes persones.

Com bé va recordar Reus Refugi, aquest col·lectiu de veïns i veïnes de Reus no consta en els registres oficials, de manera que s’accentua la seva vulnerabilitat davant de problemes com la pobresa, l’accés a un habitatge digne o la segregació escolar. També aquesta situació d’incertesa sobre el futur pot incrementar la incidència dels problemes de salut mental en aquest col·lectiu, de manera que és important comptar amb eines públiques que integrin diferents serveis per tal de donar una resposta a l’alçada que mereixen tots els veïns i veïnes de Reus.

Finalment, En Comú Podem Reus agraeix a totes les persones que van participar ahir a la trobada per exposar la seva situació, i la de molts altres. En prenem nota i ens oferim a treballar conjuntament amb totes elles.